top of page

Ірина Констанкевич: Підвищену пенсію чорнобильцям платять лише на словах


Мешканці районів, забруднених унаслідок аварії на ЧАЕС, не отримують гарантованих державою доплат до пенсій у розмірі 1% за кожен рік понаднормового стажу. Про це йдеться у зверненні народного депутата від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Ірини Констанкевич на ім’я голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного. У ньому депутат зазначила, що з такою проблемою зіткнулися сотні пенсіонерів, які проживають у її 23-му виборчому окрузі, зокрема в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах Волинської області.

«Для перерахунку пенсії відповідно до вимог Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» люди похилого віку змушені звертатися з позовною заявою до суду. Рішення судів зобов’язує управління Пенсійного фонду в районах провести перерахунок та виплату пенсії згідно із законом. Та навіть у разі задоволення позовних вимог грошей на доплати до пенсій у бюджеті немає», – зазначає народний депутат.

Така ситуація, наголошує Ірина Констанкевич, лише загострює соціальну напругу в суспільстві.

«Українські пенсіонери і так найбідніші в Європі – мінімальна пенсія нині становить 1247 гривень, і до кінця року вона зросте лише на 100 гривень. Пенсійна система, яка діє в Україні, – далека від справедливої. Наприклад, середня пенсія суддів – понад 20 тисяч гривень, у той час як люди, котрі поплатилися здоров’ям за аварію на ЧАЕС, не одержують навіть того, що їм гарантовано», – підкреслює представниця УКРОПу.

Народний депутат вважає, що до законодавства України мають бути внесені відповідні зміни, щоб чорнобильці могли отримувати доплати до пенсій на підставі не рішень суду, а звернення до управлінь Пенсійного фонду України за місцем проживання. Крім того, на думку нардепа, сьогодні, пропонуючи пенсійну реформу, потрібно врахувати всі недоліки чинної системи пенсійного забезпечення.

Довідка. Мінімальний стаж для виходу на пенсію для жінок, які проживають на забруднених радіацією територіях, – 15 років, а для чоловіків – 20 років. Згідно із Законом «Про статус та соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС», чорнобильці мали б одержувати доплату до пенсії у розмірі одного відсотка за кожен рік понад визначений стаж. Однак на практиці цих доплат немає.

Comments


bottom of page