top of page

ЦЕ Ж ТРЕБА ТАК ЛЮБИТИ МИСТЕЦТВО. ФОТОРЕПОРТАЖ


У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрилася виставка творів найвідоміших сучасних українських художників Марка Гейка, Олександра Животкова, Миколи Кривенка, Анатолія Криволапа та Тіберія Сільваші, які є засновниками  мистецького об’єднання «Живописний заповідник».

«Чистота емоцій та почуттів, інтелектуальна глибина, висока культура по-філософському осмислених технічних прийомів – це ті риси, які притаманні полотнам кожного із цієї когорти, - зазначила директорка Художнього музею Зоя Навроцька. -  Такої мистецької події Луцьк очікував уже давно, адже йдеться про художників, імена яких міцно укріпилися в культурному житті не тільки України, а й за кордоном». «Кожна наша зустріч – це не просто нагода побувати на виставці, а й можливість долучитися до розмови про сучасне українське мистецтво», – наголосила Зоя Навроцька.


Керівний партнер Галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» Леся Корсак. «Живописний заповідник» – це група художників, які об’єдналися 1991 року. Це однодумці, які поставили форму і фактуру в основу своєї творчості та досліджують її в просторі», – зауважила вона. Так, п’ять художників, не подібних за творчими пошуками, об’єднують чистота емоцій і почуттів, інтелектуальна глибина та філософське осмислення технічних прийомів, притаманні для кожного полотна. Відкриття стало особливою подією, адже відбувалося за участі представників мистецької групи: Анатолій Криволапа і Тіберія Сільваші.




Побувала на виставці і народний депутат Ірина Констанкевич. «Вже не вперше звучать питання «Чому у Луцьку? чому у Луцьку такий музей, якого немає ані в Києві, ані Львові, Одесі? Чому у Луцьку відбуваються такі зустрічі, приїздять видатні художники сучасності? Багато запитань… А відповідь одна. Це ж як треба любити мистецтво!   Дійсно, сьогодні ми стали учасниками, глядачами, співтворцями справжнього мистецького свята. Ця експозиція дарує  унікальну можливість пізнати, відчувати, переосмислювати світ через колір, фактуру, форму, образ. Це можливість розкошувати у світі  досконалого», - зауважила Ірина Констанкевич. Опісля присутні мали можливість оглянути полотна виставки, адже особливість сучасного мистецтва в тому, що воно рефлексує над собою, над своїми формами, над людиною, яка його вивчає.












Довідково. Анатолій Криволап є одним із найвідоміших та найдорожчих художників українського сучасного мистецтва. Його роботи займають почесне місце в музейних та приватних колекціях, а персональні виставки – це завжди аншлаг. Протягом багатьох років плідної праці Анатолій Криволап створив свій власний, впізнаваний та неповторний стиль в живописі, а його ім’я стало брендом. Підтвердженням його успішності є також аукціонні продажі на відомих міжнародних аукціонах за останні десять років. ArtsLooker сформував рейтинг десяти найдорожчих живописних робіт, які були успішно реалізовані на відкритих торгах в Лондоні та Нью-Йорку.

Сільваші Тіберій (нар. 1947) – український художник-абстракціоніст. Народився в м. Мукачево. Навчався у Київській республіканській художній школі імені Т. Шевченка (1962-1966); Київському державному художньому інституті (1965-1972). Член спілки художників України (з 1978). Засновник та ідеолог мистецького угрупування «Живописний заповідник». Лідер школи сучасної української неоабстракції. Живе та працює у м. Київ. Картини Сільваші зберігаються у музеях Мюнхена, Відня, Нью-Джерсі, Запоріжжя, Харкова, Ужгорода, Києва, а також у приватних колекціях Європи та США.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Commentaires


bottom of page