top of page

У ЛУЦЬКУ СТАРТУВАЛА ВИСТАВКА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ


Сьогодні на Театральному майдані міста Луцька зібралися представники понад 20 закладів професійної освіти області, аби продемонструвати досягнення своїх вихованців та педагогів.







Подивитися ту є на що – вироби з дерева та лози, смаколики та квіти із паперу та фетру, ковані та текстильні вироби. Представники закладів із задоволенням розповідають охочим про діяльність закладів та рекламують свої вироби.

Відкрили свято офіційними привітаннями.


Голова Волинської ОДА Олександр Савченко розповів, що щороку з 5-6 тисяч випускників волинських закладів профтехосвіти працевлаштовуються 75-80%, ще 10% вирішують здобувати вищу освіту, а решта їдуть в сусідні держави чи деінде. Він відзначив, що такі виставки, як цього разу, відбуваються вже 18 рік поспіль, і, на його думку надалі вони повинні бути більш масштабними та цікавими.


Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця наголосив, що ситуація з професійно технічною освітою доволі непроста, бо ті закони Верховної Ради і розпорядження Кабміну, які приймалися протягом останніх двох років не зовсім зрозумілі.

«Професійно-технічна освіта – це основа і майбутнє України. Сьогодні дипломи про вищу освіту це гордість, але використання їх наближається до нуля. В сучасних технологіях різниця між професійно-технічною освітою і вищою освітою мінімальна, адже якщо профтехучилища матимуть відповідне обладнання, то випускатимуть спеціалістів нічим не гірших, ніж у вищих навчальних закладах», - наголосив Ігор Палиця.

Щорічно цей захід сприяє розвитку престижу  робітничих професій, а професійно-технічна освіта стає однією з найголовніших перспектив на ринку праці.


«Сьогодні на етапі завершення перебуває концепція розвитку профтехосвіти, яка визначає, що на найближче десятиліття в державному пріоритеті має бути профосвіта. Євросоюз теж зацікавлений, щоб українська професійно-технічна освіта була на належному рівні, а Волинь якраз продемонструвала, що вона вміє працювати за європейськими програмами, зокрема, успішний приклад співпраці з Естонією показав, що волинські заклади професійно-технічної освіти на дуже високому рівні», - зауважила Ірина Констанкевич.

Далі для гостей свята лунали пісні, а посадовців запросили оглянути вироби, які виготовили майстри та учні. 


Поділився переконаннями щодо професійно-технічної освіти і  перший керівник Волинського обласного управління професійно-технічної освіти Володимир Грицюк.

 За 20 років (1969 - 1989 рр.) функціонування управління під керівництвом Володимира Миколайовича, заслуженого працівника професійно-технічної освіти,  значно активізувалась робота, спрямована на зміцнення навчально-матеріальної бази існуючих професійно-технічних навчальних закладів та створення нових. За період 1969-1987 років було побудовано і введено в дію 11 навчальних комплексів, реконструйовані аварійні приміщення раніше відкритих професійно-технічних навчальних закладів та додатково відкриті Старовижівське та Маневицьке СПТУ.  Володимир Миколайович відомий як професіонал, людина компетентна, принципова та вимоглива до себе та підлеглих, вольова і доброзичлива,  неординарна особистість з високим рівнем творчого потенціалу, яка користується авторитетом і повагою.

«Сьогодні ми передали естафету підготовки висококваліфікованих працівників – це золотий фонд народного господарства країни. Я задоволений тим що цю естафету прийняли справжні професіонали своєї справи, тож хочеться побажати їм успіхів у всіх починаннях, щоб вони ставали новими учасниками побудови незалежної України», - ділиться переконаннями Володимир Миколайович.










Сьогодні у рамках святкувань, також, можна буде придбати вироби, які сподобалися. Протягом проходитимуть майстер-класи професійного спрямування, виступи учасників художньої самодіяльності та виставка методичних напрацювань педагогічних працівників та технічної творчості учнів.

Читайте новини на нашій сторінці у Facebook

Comments


bottom of page