top of page

ТРЕТИНА ВОЛИНІ НЕ ПОКРИТА УКРАЇНСЬКИМ ТЕЛЕБАЧЕННЯМ


Майже 300 тисяч   жителів  Волині не мають змоги приймати передачі місцевих та  українських  телемовників в цифровому форматі.  Особливо проблема стала гострою, коли найбільш рейтингові українські канали закодували свої сигнали на супутнику. Як наслідок – інформаційний вакуум заповнюють білоруські й російські канали, що створює загрозу інформаційній безпеці та інтересам нашої держави.

Щодо незадовільного покриття сигналу цифрового телевізійного мовлення у районах Волинської області народна депутатка, членкиня групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич скерувала депутатський запит до керівництва міністерства культури, молоді та спорту та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Як зазначає нардеп у запиті, лише у Любешівському районі жителі 37 із 47 населених пунктів, що становить 83% території району, можуть користуватися сигналом цифрового телевізійного мовлення. У Любешові – єдиному райцентрі з чотирьох районів 23 округу, встановлена передавальна станція.

«Однак в інших районах ситуація є набагато гіршою. Так, у Камінь-Каширському районі лише 27 із 65 населених пунктів (41 %) можуть користуватися сигналом цифрового телевізійного мовлення. Жителі решти сіл (59%) не мають такої можливості. Незадовільною є ситуація і у Ківерцівському районі, де лише 29 з 75 населених пунктів (39%) мають доступ до сигналу», – йдеться у документі.

Ірина Констанкевич звертає увагу, що найбільш катастрофічна ситуація – у Маневицькому районі. Тут лише 4 населених пункти з 71 (6%) мають можливість користуватися сигналом телевізійного мовлення.

Народна депутатка зауважує, що більшість жителів сільської місцевості не мають фінансової змоги придбати спеціальне обладнання для перегляду ТБ (тюнерів та супутникових антен), вартість якого – в межах 1499 – 2999 гривень.

«Окрім цього, для перегляду закодованих українських каналів по супутниковому телебаченні  передбачено укладення контрактів зі щомісячною абонплатою від 89 до 299 грн. При цьому, інших альтернативних варіантів прийому сигналу – за допомогою кабельного чи інтернет-телебачення – жителі сільської місцевості нашої області, зрозуміло, теж не мають», – додає парламентар.

Загалом, за даними сайту єдиного провайдера ефірного цифрового телебачення в Україні ТОВ «Зеонбуд»,  кількість населення Волині в зоні покриття становить 860 тис. чол. (майже 86% від загальної кількості жителів). Проте, за переконанням фахівців, реальне покриття в регіоні – лише близько 65 %.

Ірина Констанкевич вимагає детально вивчити зазначені вище проблеми; забезпечити встановлення повного покриття ефірним цифровим сигналом усі населені пункти Камінь-Каширського, Ківерцівського Любешівського, Маневицького та інших районів Волинської області.

Comentários


bottom of page