top of page

РЕФОРМА МОЖЕ ПОЗБАВИТИ ВЕТЕРАНІВ ПРАВА НА МЕДДОПОМОГУ


Як невдовзі функціонуватимуть госпіталі ветеранів війни, яких в Україні нині 32, – питання поки що без відповіді, адже вони не є класичними лікарнями. Така ситуація зумовлена тим, що з 1 квітня в Україні розпочинається другий етап медичної реформи. Про це в ефірі телеканалу «Рада» зазначила народна депутатка, членкиня депутатської групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

Нагадаємо, що в рамках другого етапу медичної реформи передбачено зміну моделі фінансування лікарень. Нині медзаклади отримують кошти через медичну субвенцію. За новою моделлю – об’єм фінансування кожного окремого медзакладу буде залежати від кількості послуг, які надані пацієнтам. Ще частину коштів лікарні отримуватимуть від органів місцевої влади. Ті самі вирішуватимуть, скільки грошей кому надати.  

Друга черга медичної реформи передбачає закупівлю Національною службою здоров’я України медичних послуг у закладах охорони здоров’я за єдиними встановленими тарифами. Однак, у запропонованих НСЗУ пакетах медичних послуг відсутні ті, які надаються ветеранам безоплатно.  Йдеться про стоматологічну допомогу, зубне протезування, фізіотерапевтичні послуги, психологічну реабілітацію та інші.

«Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни, до складу якої входжу, нині детально вивчає питання щодо госпіталів. Хотілося б, щоб так само оперативно на ситуацію реагувало і Міністерство охорони здоров’я. Адже такі заклади, насамперед, виконують соціальну функцію»,  – наголосила Ірина Констанкевич.

Нардеп зазначила, що до переформатування в рамках другого етапу медичної реформи не готові і лікарні.

«На місцях в силу і об’єктивних, і суб’єктивних причин лікарні не готові до змін. Очевидно, що буде недофінасування закладів охорони здоров’я, можливе призупинення надання медичних послуг у районах», – зауважила Ірина Констанкевич.

Вчора під час свого виступу у Верховній Раді народний депутат, член депутатської групи «За майбутнє» Ігор Палиця також висловив засторогу, що Україна наразі не готова до запуску медичної реформи. Він закликав нардепів терміново подумати про відтермінування реформи, аби не втратити нашу медицину.

Comments


bottom of page