top of page

"Мистецтво, краса, родинні звичаї і традиції - це те, що відкриває серце" - Ірина Констанкевич


Вперше для школярів ЗОШ І–ІІІ ступеня с. Прилуцьке та ЗОШ І–ІІ ступеня с. Бодячів Ківерцівського району за ініціативою народного депутата від УКРОПу України Ірини Констанкевич  влаштували майстер-клас з виготовлення української писанки. Студенти історичного факультету Ірина Яцюк та Ігор Петрович разом зі своїм наставником  Світланою Чибирак розповіли дітям про традиції і звичаї наших предків, про те, що саме символізували фарбовані великодні яйця, пасочки. 

«Писанку пишуть не руки, а душа… Наші предки завжди молились перед будь-якою роботою і тому в усьому були майстрами. А що таке молитва? Це коли забуваєш всі незгоди, пробачаєш образи, відкидаєш погані думки. Тому і ми з вами почнемо з молитви»,– звернулась до присутніх Світлана Чибирак. І діти, і вчителі, і працівники шкіл із задоволенням вчилися тримати писачки, виводити візерунки розтопленим бджолиним воском.

Кожна українська писанка – це витвір мистецтва. І навчитися розписувати великодні яйця зовсім не складно - варто лишень стежити за вправними руками майстра. Найцікавішим  був момент, коли з розчину барвників діставали готові писанки. На них - вигадливі візерунки, результат старань і таланту кожної дитини. Майстер-клас приніс задоволення і дітям, і дорослим. Тепер великодні кошики у Бодячеві та Прилуцькому прикрасять справжні, традиційні писанки.

Comments


bottom of page