top of page

КЕРІВНИЦТВО СУСПІЛЬНОГО ПОЗБАВЛЯЄ УКРАЇНЦІВ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО


Керівництво Національної суспільної телерадіокомпанії України здійснює нецільове використання державних коштів, встановлюючи передавальні антени радіосигналу не на вишках державного оператора — Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, а вишуковуючи приватних посередників. Зміни адреси встановлення радіопередавачів погоджує Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. Про це у своєму зверненні до народної депутатки, членкині групи “За майбутнє” Ірини Констанкевич повідомляє директор Волинської філії Концерну РРТ Сергій Семерей.

З цього приводу Ірина Констанкевич скерувала депутатський запит до очільника уряду Дениса Шмигаля та Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Як зазначається у документі, Нацрада з ініціативи НСТУ за кошти Держбюджету замовляє розробку висновків щодо можливості використання частот на спорудах і будівлях, які не мають ніякої приналежності до радіотехнічних мереж зв'язку: на елеваторах, дахах житлових і промислових будинків, димарях котелень. Відповідні зміни вносяться до ліцензій.

Згідно із аналізом даних системи закупівель Прозоро, НСТУ за трансляцію програм з 50-метрового непристосованого даху сплачує стороннім організаціям, як за трансляцію з 150-метрової вежі Концерну РРТ.

“Оскільки площа покриття прямо пропорційна висоті підвісу антени, то це означає, що НСТУ втричі переплачує за розповсюдження своїх програм, використовуючи дахи і димарі”, — наголошується у запиті.

Суспільне радіо ПАТ «НСТУ» володіє величезною кількістю частотних присвоєнь у FM діапазоні. Для прикладу, FM мережа Українського радіо – це 199 частот різних номіналів потужності. Тільки на засіданні 10 жовтня 2019 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення своїми рішеннями визнала радіокомпанії «Українське радіо», Радіо «Промінь» і Радіо «Культура» переможцем конкурсу відразу на 87 частотах.

Однак, в результаті дій НСТУ та Нацради, значна територія України лишається без доступу до українського радіо.

У своєму депутатському запиті Ірина Констанкевич вимагає анулювати відповідні рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо зміни адрес встановлення передавачів; зобов'язати ПАТ «НСТУ» здійснювати закупівлю телекомунікаційних послуг в операторів, що мають достатню технічну інфраструктуру і можуть забезпечити ефективне використання коштів Держбюджету.

Comments


bottom of page